Dagcentrum De Teuten – Hoe kom je bij ons terecht

Vanaf 1 maart 2015 zijn we als dagcentrum (dagbegeleiding in groep en contextbegeleiding) in het kader van de Integrale Jeugdhulp gevat binnen de RECHTSTREEKS TOEGANGELIJKE JEUGDHULP (RTJ).

Dit houdt in dat alle diensten rechtstreeks cliënten kunnen aanmelden bij het dagcentrum. Deze diensten kunnen o.a. zijn: CLB, CGG, DAGG, CIG, dokters, OCWM, …

Samen met de aangemelde dienst zullen we aan de hand van vragen bekijken of dit gezin gebaat is bij de dagcentrumwerking.

Voor vragen en aanmeldingen kan je terecht op het nummer 0479 37 89 20. We zijn bereikbaar op maandag en donderdag van 13u tot 16u en op dinsdag, woensdag en vrijdag van 9u tot 12u.
De medewerkers zullen uw vragen beantwoorden en indien nodig verdere afspraken maken.

Daarnaast blijft de mogelijkheid om hulpverlening te bieden voor gezinnen die doorverwezen worden door de verwijzende instanties (in het kader van maatschappelijke noodzaak):

Deze verwijzende instanties zijn:

  • Comité Bijzondere Jeugdzorg Maaseik
  • Comité Bijzondere Jeugdzorg Hasselt

Comité Bijzondere Jeugdzorg van een ander arrondissement voor zover een jongere binnen het werkgebied verblijft van het dagcentrum. Een comité Bijzondere Jeugdzorg staat in voor de jeugdhulpverlening voor zover het gaat om vrijwillige hulpverlening, t.t.z. de hulpvragers stellen zelf een hulpvraag en zijn bereid zich te engageren in een begeleidingsrelatie.

  • Jeugdrechtbank Hasselt

Jeugdrechtbank van een ander arrondissement voor zover de verblijfplaats van de jongere binnen het werkgebied van het dagcentrum valt. Het is de bevoegdheid van de jeugdrechter een dwingende uitspraak tot jeugdhulpverlening te doen, ook naar de werkvorm dagcentrum toe.

Deze instanties zijn bevoegd wanneer er een dwingende uitspraak is van de jeugdrechter tot hulpverlening.

Het dagcentrum biedt hulpverlening aan deze hulpvragers voor wie het vlot en binnen een redelijke tijd bereikbaar is. Dit betekent dat afhankelijk van deze vlotte bereikbaarheid de jongeren en gezinnen van Lommel, Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Leopoldsburg, Hechtel-Eksel, Balen, de dagcentrumformule ter beschikking hebben.

De gezinnen zelf moeten structureel instaan voor het vervoer naar en van het dagcentrum. Het dagcentrum start begeleidingen op voor jongens en meisjes tussen 6 jaar en 18 jaar en hun gezinnen.